keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Näin tienaat miljoonia tukanleikkuulla

On outoa, että parturi- ja kampaamotoimintaa ei säännellä Suomessa yhtään enempää. Kyseessä on kuitenkin kysynnältään kestävä, terveesti kilpailtu ja yksityisyrittäjiä työllistävä palveluala. Sellaiset alat on tavattu Suomesta hävittää yleisen hyvän nimissä ja keskittää liiketoiminta lainsäädännöllä muutaman valitun toimijan haltuun.

Ensin tarvitaan sopiva, tarpeeksi vakava ongelma. Kampaamotyöntekijät käsittelevät päivittäin aineita, jotka voivat aiheuttaa iho- ja hengityselinoireita. Se on ihan oikea ongelma.

Lisäksi hinnoittelu on pitkä- ja lyhythiuksisille erilainen, mikä yleensä tarkoittaa naisten kalliimpia hintoja. Se on kuvitteellinen ongelma.

Kun epäkohtia ratkomaan intoutuvat kuvitteelliset, joskin kovin todentuntuiset henkilöt, pääomasijoittaja Jorma Isomassi ja vasemmistopoliitikko Jemmiina Njääbänen-Holmström, päästään näkemään nykypolitiikan ytimeen. Jos haluat menestyä, kokeile cronyismia. Se aate ei tunne vasenta eikä oikeaa, ainoastaan härskin opportunismin ja ahneuden.

Kovasti huolestunut kansanedustaja Njääbänen-Holmström päättää pelastaa työssään kärsivän ammattikunnan parantamalla parransaksijoiden ilmanalaa lakialoitteella. Parturien liikekiinteistöihin pitää saada huipputehoimurit ja myrkkyjä imevät ekoseinät, ja työtuntia kohti pitää olla ainakin vartin happihyppely. Ammattikunta hymistelee tyytyväisenä - näinkö terveys onkin pelastettu ja luontokin siinä samalla.

Lasku tulee perässä. Investointi lakisääteiseen kalustoon maksaa parturin kahden vuoden liikevaihdon verran. Puolet toimijoista laittaa pillit pussiin mahdottoman maksutaakan edessä. Isomassi Capital hankkii jäämistöistä tarvittavat vermeet halvalla oman ketjun käynnistämiseksi. Samaan konserniin kuuluva, huipputehoimureita valmistava Isomassi Blowjobs tarjoaa hyvän alennuksen ketjuun mukaan lähtevien toimipisteiden koneista ja ekoseinistä.

Hinnat nousevat tehtyjen investointien takia ja kokonaiskysyntä laskee. Perheisiin hankitaan kotiparturointilaitteita ja kampaajalla käyntiväliä pidennetään. Jos rahoitusvaikeudet eivät puhalla kampaamoja nurin, viimeistään tulevan vuoden vaihteessa voimaan tulevat lisäsäännökset pienhiukkasten laskennallisesta määrästä tekevät sen.

Parturien ammattikunnan paras puolustaja Njääbänen-Holmström valitaan uudelle vaalikaudelle eduskuntaan äänivyöryllä. Näyttävän kampanjan rahoittaa Parturien Ammattiyhdistyksen 137 eri paikallisosastoa, jolloin summat jäävät kertalahjoituksina niin pieniksi ettei niille rahat lahjoittaneen Isomassi Virgin Islands Trading Co:n nimeä tarvitse sen yleisemmin julkistaa.

Sinetin eduskuntaan valinnalle tuo paljon julkisuutta saanut haastattelu, jossa Njääbänen-Holmström haukkuu parturiyrittäjät ahneiksi hintojen noustua lähes kaksinkertaisiksi parissa vuodessa. Köyhällä ei ole varaa kuin jenkkisiiliin, vastuuntuntoinen tasavertaisuuden esitaistelija puhisee.

Onneksi valtion virkamiestyöryhmät ovat saaneet valmiiksi esityksen parturien ja kampaajien erityistoimiluvista, joiden avulla voidaan toimintaa valvoa paremmin. Valvovan viraston pääjohtajaksi valitaan pitkäaikainen Njääbänen-Holmströmin puolueystävä Ninnuska Lippiö, joka ikäväkseen putosi eduskunnasta suurelle yleisölle paljastuttua hänen olleen kaikin puolin aivan paisti.

Hintojen korjaamiseksi Njääbänen-Holmström näkee parhaaksi alentaa alan arvonlisäveroa. Tällöin hinnannousulle ei synny niin suurta painetta, kun verojenkin osuus päätyy oikeaan osoitteeseen, eli hänelle itselleen ja kavereille. Parasta olisi, jos kunnat alkaisivat jakaa avustuksia pienituloisille parturissa käymiseen, jolloin hintoja voisi edelleen nostaa - yhteinen kun ei ole keneltäkään pois.

Kaksi vuotta alkuhetkeä myöhemmin hinnat ovatkin jo nelinkertaistuneet. Yleisin naisten hiusmalli on juurikasvu ja lapsilla ja nuorilla kalju. Rikkaimmilla on Ferrari ja permanentti. Isomassi Hairstudios on samalla aikavälillä kasvattanut markkinaosuutensa jo yli 80%:iin. Sen halvat hinnat - ainoana alle satasella hiukset leikkava talo - ohjaavat kysyntää, vaikka palvelun huippukohdat ovat kampaamoharjoittelijoiden mykkyys ja ilmaiset laastarit. Koviin investointeihin riittää kassassa rahaa, kun kotimaiset eläkeyhtiöt ovat kilvan sijoittaneet rahojaan tähän huikeaan nousijaan. Kilpailuviranomaisella ei juuri tähän kaupan keskittymään ole riittänyt resursseja.

Valviraan rekrytoidaan kolmeakymmentä parturiylitarkastajaa tukkanuottasille muutamien alalle jääneiden pienyrittäjien kanssa. Merkittäviä puutteita löytyy, mutta uhkasakkojen, lakonuhan ja poliitikkojen pauhannan jälkeen asiat saadaan kuntoon sulkemalla iso joukko vaarallisista tukkaputkista. Loput yrittävät parhaansa mukaan toteuttaa ensi vuoden ostoslistalla olevat mikrobihävitinhankinnat, kuusinkertaisen kirjanpidon arkistointivaateet ja palkata joka yritykseen vaaditun erityisturvallisuusasiahenkilön (konsernia kohti riittää yksi).

Tarinalla on muutoinkin onnellinen loppu. S-ryhmä ostaa Isomassi Hairstudiosin yli 300 miljoonalla eurolla. S-Tukka on syntynyt! Alkuun yrittäjävetoinen ala on järjestynyt voimakkaaksi ammattiliitto- ja työnantajajärjestövetoiseksi korporaatioksi muiden vastaavien korporaatioiden keskelle.

Yrityksen yhteiskuntasuhteista vastaavaksi johtajaksi valitaan alan pitkäaikainen asiantuntija Jemmiina Njääbänen-Holmström, jonka vuositulot 1,5 miljoonaa euroa ovat paljon enemmän kuin kauppaopistosta valmistunut olisi voinut itselleen kuvitellakaan. Suomalaiset saavat turvallisinta, hygieenisintä, tasahintaisinta ja puhalletuinta tukanleikkuuta koko EU-alueella, ja heinäkuussa tuplabonusta. Everybody wins!

29.5.2013 Juha A.

p.s. Ainoa asia, joka on estänyt tämän tarinan toteutumisen on, että hiusala on Suomessa pienyrittäjävetoista. Ala, jossa ihmiset työllistävät itse itsensä pysyy terveenä. Sääntely ja verotus ovat suurimmat tuloerojen ja työttömyyden aiheuttajat Suomessa.

Pienen ihmisen ystävänä esiintyvät poliitikot toimivat selän takana suuryritysten eduksi. Sama kehitys rasittaa koko länsimaista yhteiskuntajärjestystä Euroopasta Yhdysvaltoihin, kaikkia aloja elintarviketeollisuudesta energiantuotantoon. Mitä suurempi valtion valta yrityksen takana, sitä härskimpiä ovat olleet ylilyönnit Finnairista Fortumiin ja Talvivaaraan asti.

Voit valita toisin. Älä vihaa yrittäjää, vihaa korporaatioita. Vihaa cronyismia. Jokainen monopoli ja arvoton arvonnousu vaatii lainsäätäjän taakseen.

6 kommenttia:

 1. "Sääntely ja verotus ovat suurimmat tuloerojen ja työttömyyden aiheuttajat Suomessa."
  Onko tuloero jotenkin huono asia?

  Eikö suurin työttömyyden ja pätkätöiden aiheuttaja ole tuloerojen puute? Jos kotona tienaa saman kuin töissä niin miksi menisin töihin? Jos töissä tienaa saman käymällä töissä painamalla niska limassa niin miksi painaisin tosissaan?

  Kirjoitus oli oikein hyvä ja inhorealistinen skenaario mutta tuo p.s. kohta romutti kyllä kaikenlaisen sympatian kirjoittajaa kohtaan.

  Eikö usein korporaationkin takana ole alkujaan se pieni yrittäjä joka vain on erinäisten tapahtumaketjujen vuoksi on menestynyt niin hyvin että on pystynyt lopettamaan suorittavan työn tekemisen ja siirtynyt pääoman pyörittämisen pariin?

  VastaaPoista
 2. Käytin tuloero-sanaa, koska sitä käytetään yleisesti perusteluna vapaata taloutta vastaan. Sääntely kuitenkin johtaa vielä suurempiin, pysyvämpiin ja epäoikeudenmukaisempiin tuloeroihin, mikä olisi korkea aika ymmärtää niidenkin, jotka haluavat pienentää tuloeroja sääntelemällä ja verottamalla.

  Vähentämällä sääntelyä parannetaan keskiluokan ostovoimaa ja pienennetään työttömyyttä. Tulojakaumasta tulee luonnollisempi ja ansaintamahdollisuudet paranevat. Paljonko rikkaimmat sen jälkeen tienaavat, on ihan sama.

  VastaaPoista
 3. Toinen skenaario hinnankorotusten myötä olisivat ensimmäisessä vaiheessa hankeaihiot, joissa työstetään hankeideaa EU:n tukipaketin myöntämiseksi parturi-kampaamoalan pienyrittäjien aseman parantamiseksi. Mitään konkreettista hyötä tai rahoitusta ei ole tarkoituskaan saada aikaan - sitäkin enemmän jaetaan esitteitä, lentolehtisiä, julisteita laitettavaksi koulujen ja kirjastojen ilmoitustauluille. Perustetaan myöskin ryhmä Facebookiin, jonka sataviisikymmentähenkisestä tykkääjästä 99 % on parturi-kampaajia itse. Lisäksi järjestetään parturi-kampaajien teemapäivä - vielähän saattaa olla kalenterivuodessa pari päivää, joita ei ole merkitty minkään asian teemapäiväksi tai -viikoksi. Teemapäivästä tulee "koko perheen tapahtuma" mukamodernilla nimellä ja se alkaa aamukahdeksalta ja päättyy kahdeltatoista päivällä. Jälkikäteen teemapäivän lähes puolen tusinan vierailijan käytyä voidaan todeta sen onnistuneen loistavasti.

  VastaaPoista
 4. Voi nokkeluutta!

  Olen samaa mieltä, säätelyä epäilemättä voisi vähentää.

  Mutta on paljon hankalempi kysymys, mistä sitä purkaa. Yksi sääntelyn pointti kun on estää juuri sitä mitä pelkäät, eli isojen yhtiöiden monopoleja. Lienee myös ihan positiivista, että myös työaikaa tai -palkkaa vähän seurataan. Tai sitä, kuinka paljon ympäristöä liataan. Tai millaiset työolot työntekijöillä on.

  On ajatuksena hieno, että annettaisiin (pien)yrittäjien puuhailla mitä puuhailee, maalaisjärkensä mukaan. Ongelma toki tulee siinä, että kaikkien maalaisjärki ei ole samanlaista.

  VastaaPoista
 5. Erittäin hyvä analyysi suomalaisesta crony capitalismista. Tämän kaltaista nokkelaa satiiria tarvittaisiin enemmän julkiseen keskusteluun.

  VastaaPoista
 6. Asiassaan (eli suomalaisen sisäpiiri-kapitalismi-suhmuroinnin kuvauksessaan) aivan loistava teksti.

  Lapsekkaasti jos tartun nyt tähän parturikampaamoesimerkkiin niin luultavasti tällainen sääntely kuolisi kehtoonsa, koska kotona leikkaaminen/värjääminen on niinkin helppoa, ja monilla naisilla harrastuneisutta ja taitoa asiasta. Tarvittavat välineet ja tuotteet on helposti saatavilla, ja niiden luvanvaraistaminen olisi käytännössä vaikeaa. Itse kuulun siihen luultavasti enemmistöön, joka maksaa kampaajakaverille kympin leikkuusta parin kuukauden välein.

  VastaaPoista