keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Rajatapaus

Päivä oli torstai ja lounas jäänyt väliin, kun tämä mies, 49-vuotias Esko Tapani Saarela, sekosi ja aiheutti valtakunnan suurimman poliisioperaation sitten Mikkelin panttivankidraaman 1986.

Ei ole varmaa, mikä tapahtumasarjan lopulta laukaisi käyntiin. Tiedämme vain, että Saarela oli sulkeutunut Länsisataman Tullissa mököttämään Volvo 440-mallin henkilöautoonsa, kieltäytynyt yhteistyöstä ja kaasuttanut hetki myöhemmin pakoon  hallussaan tullattavia tuotteita.

Saamiemme tietojen mukaan tilannetta olisi edeltänyt voimakas sanaharkka tullivirkailjoiden kanssa Saarelan maahantuomista alkoholijuomista. - Haistakaa näätäeläimen perse, Saarelan kerrotaan huutaneen matkalla autolleen.

- Emme voi kommentoida juuri tätä yksittäistä tapausta, mutta yleisesti ottaen vastaavat tilanteet syntyvät tulkinnasta, onko jokin tietty alkoholimäärä hankittu omaan käyttöön vai ei, kertoo päällikkö Nimetön Lähde Helsingin Eteläisestä tullauspiiristä.

Aiemman korvinkuulijahavainnon perusteella erimielisyys olisi koskenut Saarelan Virosta hankkimia viittä pulloa anislikööriä, seitsemää pulloa armanjakkia sekä kuutta laatikkoa lonkeroa, joiden omakäytettävyyttä tullivirkailijat olivat epäilleet verrattuaan määrää vastaaviin ennakkotapauksiin. Tieto on toistaiseksi vahvistamaton.

- Tilanteessa on otettu huomioon henkilön sukupuoli ja juomalajikkeiden erikoisuus, tietää Lähde kertoa. - Herää kysymys, kuka perkeleen mies juo jotain armanjakkia ja lonkeroa ainakaan tuollaisen määrän.

Kun Saarelalle oli todettu, että pullot jäävät rantaan, jotain oli tapahtunut tämän keski-ikäisen miehen mielessä, mistä emme koskaan tule saamaan selvyyttä.

Varmaa on, että punaisen Volvon matka jatkui kovalla vauhdilla Tikkurilan suuntaan. Poliisipartio Honkanen & Pimiö oli ensimmäisenä paikantanut etsityn ajoneuvon Ratapihantien kohdalla ja lähtenyt seuraamaan kohdehenkilöä. Takaa-ajoon liittyi nopeasti kuusi muuta partiota.

Saarelan jätettyä noudattamatta pysähtymiskäskyjä ja poliisin epäonnistunut suluttaa liikennettä, päätettiin kenttäjohdossa toimintavalmiuden nostosta ja kutsua tehtävään mukaan helikopteri.

Kello 13:12 Ylen kanavilla lähetettiin ensimmäinen yleinen tiedote, jossa kehotettiin alueella liikkuvia varovaisuuteen ja pysyttelemään tarvittaessa sisätiloissa. Tiedottamisen nopeutta kiiteltiin sisäministeriön teettämässä selvityksessä.

"Epäilty on parrakas, tukeva, noin 175-senttinen mies. Hänellä on hallussaan vaarallista materiaalia sekä mahdollisesti ase. Havainnoista pyydetään ilmoittamaan poliisin puhelinvastaajaan tai lähettämään faksi."

Vanhat koulukaverit vahvistavat, että juuri sellainen "Eke" oli. 175-senttinen mies.

Kunnes tuona torstaina, selitystä vailla, hän käänsi rattinsa kohti lain väärää kehätietä, ajoi vihreää kaistaa kun olisi pitänyt mennä punaista.

Suomen kansan seuratessa henkeään haukkoen kiivasta ajojahtia hän istui nyt yksin Volvossaan, leopardikuvioisella istuinpäällysteellä, ja painoi kaasun pohjaan. Mitä hän mahtoi ajatella, mitä saattoi liikkua mielessä? Kotitalon pihako Lepsämän Palsissa, lehmät laitumella, yhden niistä nimi oli Persliina, erikoinen nimi elukalla, ensimmäinen isän ostama polkupyörä, hukattu elämä?

Poliisin ampumat luodinreiät Volvon takalasissa?

Tikkurilasta epätoivoinen matka jatkui kohti Keravaa. Eskoon yritettiin saada vielä kerran yhteys puhelimitse, mutta linja oli varattu. Operaattorin tiedot osoittavat Saarelan yrittäneen soittaa vaimolleen kolmeen kertaan, minkä jälkeen hän soitti työnantajalleen Jarmolle.

- Se oli sellaista kiihtynyttä huutamista, että tätäkö maata isä oli puolustanut. En saanut oikein suunvuoroa väliin. Hätä kuului äänestä läpi, mutta en kyllä osannut ajatella että niin suureen olisi Esko ollut lähtenyt mukaan, alkoholia salakuljettajamaan, Jarmo kertaa ääni väristen.

Se oli viimeinen kerta, kun Jarmo kuuli Eskon sanat.

Samaan aikaan kuudenkymmenen kilometrin päässä Saarelan Volvoa lähestyivät Rissalasta ilmaan nousseet Karjalan lennoston Hornet-hävittäjät. Poliisin ylin johto neuvotteli jo ilmavoimien esikunnan kanssa luvasta avata tuli. Se olisi ensimmäinen kerta, kun JASSM-ohjuksia käytettäisiin tositilanteessa.

Aika kävi vähiin. Luvaton alkoholilasti oli jo ollut maassa pian tunnin. Kukaan ei tiennyt, mihin tilanne vielä etenisi. Koko viinamäärä voisi päätyä veronkiertäjien tai alakoululaisten käsiin.

Ratkaisu oli vaikea, mutta selvä.

Eskoon ei saatu enää yhteyttä. Hän oli heittänyt kännykkänsä auton ikkunasta. Hävittäjän pienellä vihreällä ruudulla ristikko kohdistui liikkuvaan valopisteeseen. Ystäville hän oli Eke.

Napin painalluksella taivaan ukkonen syöksi tulen vihan liikkeelle, vihreä kuvaruutu näytti ohjuksen matkan kohti suurenevaa liikkuvaa objektia. Sen jälkeen kuva näytti hetken tyhjää.

- Hullu maa, mies tapattaa itsensä muutaman viinapullon takia, Nimetön Lähde huokaa. - Jäivät tullimaksutkin saamatta.

Sisäministeriön selvitys valmistui eduskunnan luettavaksi viime viikolla. "Tilanteen vakavuus huomioiden viranomaisten toiminta oli moitteetonta, tehokasta ja nopeaa. Se, että eteläinen puoli Keravaa joudutaan jälleenrakentamaan, ei ollut mitenkään vältettävissä."

"Selvitystyöryhmä suosittelee täsmentämään toimintaohjeistusta sekä lisäämään mielenterveystyön ja asehankintojen määrärahoja vuodelle 2014."

11.6.2013 Juha "Alibi" Anttila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti