keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Ministeriö haluaa puuttua tiukemmin epikseen

Ottaako maailman meno kupoliin? Keljuttaako lukea miljoonabonuksista, formulakuskin verottomasta elämästä ja kiinalaisten maailmanvalloituksesta? Oletko itse kohta työtön? Laihtuvatko muut ihmedieetillä, kun itse olet armoton läski?

Ei hätää, pian epäreiluus laitetaan lainsäädännöllä kuriin.

Työ- ja elinkeinoministeriö, tuttavallisemmin Temmi, on valmistelemassa uudistusta joka poistaisi maailmasta epäreiluuden.

”Tästä lähin nallekarkit jaetaan tasan”, lupaa epiksen vastaisen työryhmän puheenjohtaja Jaakko Alapääkkö.

Ministeriön työryhmä kääntyi talousasioissa parhaiden erikoisasiantuntijoiden, viestinnän ihmisten, puoleen. Viime aikojen iltapäivälehtiä tutkineet media-alan isosilmälasiset ammattilaiset tulivat yksimieliseen tulokseen siitä, että kyllähän tämäntyylinen uutisointi alkaa kansaa kohtuullisesti ottaa mutterista, ottia tuota.

Kehityksen taustalta löydettiin yhtenevä tekijä, jokaiselle lapsuudesta tuttu epis.

SAK on näyttävästi mukana virkavallan kansankiihotuskampanjassa.
”Epis on pistävä tunne siitä, että joku sai mutta itse ei”, työryhmän mietintö alkaa. ”Vuosittain epis aiheuttaa ältsisti taloudellisia menetyksiä. Kaikki on aina joltain toiselta pois. Nyt siihen pitää puuttua lainsäädännöllisten menetelmien keinoin.”

Mietintö perustuu sosialistiseen mikrotalouden teoriaan, jossa hiekkalaatikolla on kaksi lasta ja paikalle tulee kolmas karkkipussin kanssa. Jos ei tarjoa muille, se jos mikä on epistä. Työryhmän loppupäätelmänä koko globaali talous on laitettavissa oikeudenmukaiseen kuntoon keräämällä iso joukko virkamiesruotsin suorittaneita keski-ikäisiä yhteen paikkaan.

”Raskaat epäkohdat vaativat raskaat hallintorakenteet”, Alapääkkö rationalisoi.

”Onneksi Suomessa on haluttu oma viranomainen jokaiseen epäkohtaan. Silti esimerkiksi Elopin bonukset osoittavat, että epiksen vastaiseen työhön osoitetun määrärahat ovat olleet aivan liian pienet.”

Kysyttäessä, eikö työryhmä edes harkinnut vaihtoehtoa, että heidän säätämisensä ei suinkaan korjaa ongelmaa vaan pikemminkin pahentaa sitä, hän lainaa SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Rantaa: ”Kovinkaan monelle meistä ei matkan varrella ole tullut mieleen, että yhteiskuntamme alkaisi olla valmis ja voisimme ripustaa hanskat naulaan – päinvastoin. Näemme, että ponnisteluistamme huolimatta tuloerot, sosiaalinen eriarvoisuus ja vähäosaisuus vain kasvavat.”

Perään Alapääkkö lisää jytevästi: ”Ja se on epistä se.”

Työryhmän esityksen merkittävin uudistus on jokaiselle suomalaiselle verkkosivulle vaadittava NYT VITUTTAA –nappi. Muun muassa Ilta-Sanomien ja netti-Hesarin uutisten yhteyteen laitettava painike lähettää tiedon painalluksesta virastotyöntekijälle, joka kirjaa painalluksen sähköiseen tietojärjestelmään.

Kun painalluksia tulee tarpeeksi, uutisen käsittelemään asiaan puututaan viranomaisvoimin. Laila Hirvisaari tienasi yli 10 miljoonaa euroa – epistä! Jari Sarasvuo saa uuden TV-ohjelman – epistä!  Syksyn ensimmäinen lumisade tuli Suomeen – epistä!

”Oireiden hoitaminen on hyvinvointivaltion elinehto”, Alapääkkö selittää. ”Ihmisille on tärkeää luottaa siihen, että seuraukset olisivat syitä. Maailmasta tulee silloin irrallinen heidän omista valinnoistaan ja voi keskittyä syyttämään muita. Lisäksi on tärkeää, ettei pakkokeinojen käyttöön vaikuta henkilön varallisuus, joten toimenpiteiden on lähtökohtaisesti suosittava köyhiä.”

Mutta voiko viranomainen todella korjata epiksen, vai oletteko taas vain töissä täällä?

”Mitä virkamies ei saa korjattua, ei ansaitse olla ehjä.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti